Stijl, locatie en budget moeten uw keuze van de houtbekleding bepalen.

Hout is een eeuwigdurende favoriete keuze voor bevelsiding in de Verenigde Staten en Canada. Of het nu verticale bevelsiding is zoals plank en lat, of horizontale bevelsiding zoals klapborden, shakes en shingles, er zijn een paar soorten en kwaliteiten die algemeen gebruikt worden voor alle toepassingen.
houten gevel mogelijkheden
Een lokale bouwer of installateur weet welke soorten op de regionale markt verkrijgbaar zijn. Als u zich richt op hout dat van een afstand komt, niet vaak wordt geoogst, of niet geschikt is voor uw regio, kunt u een project tegenhouden en het budget aanzienlijk verhogen. Voordat u zich op een zijspanmateriaal vestigt, stelt u zich vragen over rotbestendigheid, splitsing, controle of cupping. Een goede vuistregel is om de beste bevelsiding te kopen die je je kunt veroorloven. Zoek waar mogelijk naar heldere korrels en zorg ervoor dat het hout ter plaatse acclimatiseert, goed is afgedicht en bij de installatie goed is beschermd.

Lees meer over soorten houten gevelbekleding

Dennenhout

Dennenhout is al lang een standaard voor gevelbekleding. Dennen en aanverwante naaldhoutsoorten – sparren en sparren – kunnen goedkoper zijn dan andere soorten. Knoestvrij dennenhout kan echter moeilijk te verkrijgen zijn in langere lengtes, wat een project arbeidsintensiever en duurder kan maken. Dennenhout heeft een goede afwerking en verdient de voorkeur bij het schilderen of beitsen van horizontale zijden. Het wordt meestal gebruikt voor klapborden, maar sommige aannemers zijn op hun hoede voor snelgroeiend grenen voor bevelsiding, omdat het gevoelig kan zijn voor cupping, splitsing en controle. Dennenhout is niet bestand tegen rot, dus het is belangrijk om het goed gesloten en goed onderhouden te houden.

Vurenhout

Dit naaldhout, een lid van de familie van de pijnbomen, is gemakkelijk verkrijgbaar op de markten van de Oostkust als vervanging voor de pijnbomen. Het is verkrijgbaar in langere lengtes dan dennenhout en heeft veel van dezelfde kenmerken. Het wordt meestal gebruikt voor opstelspanten, vooral klapborden. Nogmaals, aangezien het geen natuurlijk, rottingsbestendig hout is, is het belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden en af te dichten.

Vuur

Net als dennen en sparren wordt sparren gebruikt als een economische opstapmogelijkheid. Hij wordt geleverd in lange lengtes, is gemakkelijk te snijden en te installeren, heeft een goede afwerking en is in het Westen gemakkelijk regionaal verkrijgbaar. Net als de andere zachthoutsoorten is de spar gemakkelijk te frezen tot een patroon, of het nu gaat om een scheepsbodem, een messing en een groef of een plank en een lat.

Cederhout

Cederhout staat bekend om zijn graan en zijn rotbestendigheid. Het is recht en bestand tegen splijten. Ceder neemt een vlek goed op en onthult een rijk karakter. Het wordt vaak gebruikt in shakes en shingles omdat het dimensioneel stabiel is, bestand is tegen zwelling en minder cupping en splitsing heeft. Cederhouten klemborden zijn ook populair, maar duidelijke kwaliteit A cederhout kan kostbaar zijn. Toch heeft ceder voor zijn korrel en textuur de voorkeur voor vlektoepassingen. Bevelsiding van cederhout is van nature vochtiger en insectenbestendiger dan dennenhout, maar moet behandeld en onderhouden worden om deze kwaliteiten te behouden. Alle houtsoorten moeten worden verzegeld en gebeitst of geverfd om vocht, schade en bederf te weerstaan.

Rood hout

Misschien is het kenmerk van rijke textuur en toon, redwood is een goede keuze voor het opruimen in alle klimaten. Rood hout is bestand tegen krimpen, dus het houdt zijn profiel en houdt zijn gewrichten met weinig kromtrekken of cupping. Roodhout heeft weinig pek of hars, dus het absorbeert en behoudt zijn afwerking zeer goed en vereist minder onderhoud dan sommige andere soorten. Roodhout is van nature ook bestand tegen insecten, niet alleen op het gezicht maar in het hele hout. Gekweekt in het Westen kan roodhout moeilijk te verkrijgen zijn in andere regio’s.

Prijs en opties

De prijsstelling voor hout is afhankelijk van de markt. Het kan moeilijk zijn om wat inheemse westerse bossen aan de oostkust te krijgen, bijvoorbeeld, omdat consumenten het op de lokale markten kopen. En omdat sommige bossen niet zo snel kunnen worden geoogst als andere, is het aanbod natuurlijk lager. Neem contact op met uw bouwer of lokale houthandelaar voordat u een definitieve beslissing neemt.

Sommige bedrijven bieden voorgeprimede planken, shakes en shingles aan. Deze planken worden op één of beide zijden geprimed en zijn verzegeld en beschermd vanaf het moment dat ze op de site aankomen. Deze planken en dakspanen kunnen worden gedompeld of in de fabriek worden gecoat. Zorg ervoor dat de randen en uiteinden goed zijn afgedicht voordat u ze installeert. Pas gezaagde uiteinden moeten altijd geprimerd en geseald worden vooraleer te spijkeren.

Een goede houten bevelsiding moet vele, vele jaren meegaan, maar moet goed worden onderhouden. Goed onderhoud omvat het wassen van het hout, het beitsen en het verzegelen wanneer de hitte van de zon de afwerking vervaagt, of wanneer het vocht begint te schimmelen of te roesten. Laat het hout altijd goed drogen voordat u een nieuwe beits of afwerking aanbrengt.

Categorieën: Panelvoordelen

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *