Schuurstralen, dat ook gewoonlijk zandstralen wordt genoemd, is een proces waarbij een medium wordt gebruikt om een ​​ruw oppervlak glad te strijken of te polijsten. In een wereld vol machines en metalen onderdelen zijn roest en corrosie een veel voorkomende pest. Gelukkig is gritstralen een snelle en efficiënte oplossing om deze metalen onderdelen te laten werken en er op hun best uit te zien. Dit proces kan ook worden gebruikt om oppervlakken voor te bereiden die opnieuw moeten worden geverfd.

Zoals de naam al doet vermoeden, is schuren een proces waarbij een schurend materiaal (aangeduid als medium) wordt gebruikt om door een oppervlak te blazen in een poging om het glad te maken of onzuiverheden te verwijderen. Veel druk wordt gebruikt om het gruis eruit te duwen en de ontploffing te veroorzaken. De gebruikte druk bepaalt meestal hoe snel het proces zal zijn en de kwaliteit van de resultaten.

De term zandstralen werd in het verleden algemeen gebruikt omdat zand de enige gebruikte korrel / medium was; naarmate trends in de metaalverwerkende industrie echter bleven verbeteren, werden andere soorten grits gebruikt. Vaak bepaalt het type medium dat wordt gebruikt bij het stralen.

De verschillende soorten zandstralen zijn hieronder opgesomd:

Siliciumdioxide of siliciumdioxide

Siliciumdioxide verwijst naar gewoon zand, dat ook bekend staat als silica of kwarts. Zandstralen met siliciumoxide was een veelgebruikte methode om onzuiverheden van oppervlakken te verwijderen; dit komt omdat zanddeeltjes bijna even groot zijn en de randen van de deeltjes scherp zijn, waardoor dit type grit efficiënt is bij het stralen. Dit soort straalstralen is echter niet langer een populaire keuze, omdat er andere straalmiddelen zijn die beter werken dan zand, en ook kan silica sommige soorten luchtwegaandoeningen veroorzaken.

Frisdrank

Zandstralen met natriumcarbonaat verwijst naar het gebruik van zuiveringszout of natriumbicarbonaat in het straalproces. Soda wordt gebruikt als een schuurmiddel om roest van metalen te verwijderen zonder depressie te veroorzaken of het metaal onder het ruwe oppervlak te beschadigen. Soda is ook een geweldige korrel om te gebruiken op delicate materialen die kunnen worden vernietigd door hardere schuurmiddelen.

Staalgrit

In dit proces wordt staalgrit gebruikt als schuurmiddel bij het verwijderen van verf en roest van staalmetalen. Het gebruik van staal laat een gladde afwerking achter. Staalgrit heeft vaak de voorkeur vanwege zijn snelle snijkarakter.

Glazen kraal

Voor een matte en satijnen afwerking is glaskraal zandstralen het beste; dit komt omdat deze korrel zeer fijne materialen heeft die het oppervlak van het te polijsten object polijsten. Dit soort stralen wordt vaak op kasten gebruikt.

Bristle Stralen

Bij dit soort stralen wordt geen afzonderlijk medium gebruikt. In plaats daarvan worden staaldraadharen op een oppervlak geroteerd. Deze roterende werking helpt bij het verwijderen van onzuiverheden, waardoor het oppervlak glad blijft. Deze methode wordt vaak gebruikt om metalen oppervlakken te reinigen met enige vorm van corrosie.

Categorieën: ontploffing

0 reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *